Cizrna na paprice s jasmínovou rýží

Cizrnu na paprice jsem poprvé ochutnala v lesní školce, kam chodí můj syn. Téměř všechny děti si šly přidat a nakonec zbyl fakt jen prázdný hrnec. Chutnalo i mě, a tak jsem si trochu upravila recept od Hanky Zemanové a takhle ji teď doma vaříme my.

Vhodnost

– cizrna od 10. měsíce

– paprika od 8. měsíce

Suroviny

(pro 2 dospělé a 2 děti)

  • 200g jasmínové rýže
  • 200g sušené cizrny (namočené přes noc)
  • 20g másla a 1 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sladké papriky (já používám od Davídkovo koření)
  • 1 lžička mořské soli
  • 700 ml vody (na uvaření cizrny)
  • 400 ml vývaru z cizrny (vznikne vařením)
  • pár kapek citrónové šťávy

 

Postup

  1. Cizrnu propláchněte a namočte nejlépe přes noc do vody.
  2. Na druhý den vodu z cizrny slijte, propláchněte, zalijte ji 700 ml vody a vařte v tlakovém hrnci 40 min. (v normálním hrnci se vaří dlouho).
  3. Mezitím si uvařte rýži podle návodu (já ji před vařením ještě několikrát propláchnu a chvíli nechám ve vodě, kterou pak sliju).
  4. Uvařenou cizrnu pak sceďte do hrnce a nechte chvíli stranou.
  5. Nakrájenou cibuli nechte zesklovatět na olivovém oleji a másle.
  6. Poté přidejte papriku a sůl (pozor, papriku restujte opravdu jen chviličku, aby nezhořkla).
  7. Přilijte 400 ml vývaru s cca polovinou cizrny, 2  min. povařte a pak rozmixujte na hladkou omáčku (tyčovým mixérem nebo pomocí blenderu).
  8. Do omáčky přidejte zbylou cizrnu a zakápněte pár kapkami citronu.
  9. Podávejte s jasmínovou rýží.


TIP: K omáčce se hodí všechny druhy rýže…uvařte si prostě tu, kterou máte rádi:-)

Žaneta Žišková

Jsem máma dvou dětí a miluji vaření. Moje recepty najdete na novém dětském food blogu Malina >>.

Komentáře