Domácí „lučina“

Domácí „lučina“ je vlastně jen překapaný jogurt se smetanou. Je to jednoduché. Musíte si jenom vzpomenout den dopředu, že si ji zítra budete chtít namazat na chleba:-) Dá se ochutit bylinkami, zeleninou i ovocem.

Vhodnost

– od 10. měsíce (samotný překapaný jogurt je vhodný už 8. měsíce)

Suroviny

Na cca 200g lučiny (po 24h odkapávání)

  • 250g jogurtu Hollandia
  • 250g zakysané smetany
  • plátýnko nebo látková plena

Postup

  1. Vyložte si cedník plátýnkem a pod něj dejte větší misku nebo hrnec (mezi sítkem a dnem misky nebo hrnce musí být dostatečný prostor na odkapávání syrovátky).
  2. Smíchejte jogurt se smetanou a přelijte je do připraveného plátýnka. Pokud si ji chcete ochutit bylinkami nebo osolit (starším dětem), můžete klidně už teď.
  3. Přikryjte a nechte v ledničce překapávat 12-24h.
  4. Hotovou lučinu buď hned spotřebujte nebo ji uchovávejte v uzavíratelné nádobě v ledničce (max. 3 dny). Odkapanou syrovátku můžete použít třeba na namáčení obilovin do kaší nebo ji vypít.

TIP: Je dokonalá i jako krém na první dorty pro děti.

 

Žaneta Žišková

Jsem máma dvou dětí a miluji vaření. Moje recepty najdete na novém dětském food blogu Malina >>.

Komentáře