Jáhlové šišky v sirupu

recept pro děti

Šišky doma děláme, když máme chuť na něco sladkého. Jsou jednoduché na přípravu a suroviny máme běžně doma.

Vhodné od 1 roku dle zavedených surovin.

Suroviny:

na 2-3 porce

75g jáhel (před vařením je proplachuji a chvíli namáčím)

300g vody (na jáhly)

75g rýžové mouky

19g vanilkového pudingového prášku (my kupujeme bio od Amylonu)

10-15g mléka nebo vody (do těsta; my dáváme čerstvé kozí mléko-kvůli alergii na kravské)

1 lžíce soli (do vody na šišky; my používáme růžovou himalájskou sůl)

2,5l vody (na uvaření šišek)

Na dochucení

60g másla

60g datlového sirupu

jednu hrst předem namočeného máku (přes noc) nebo čerstvě umletého máku

Postup:

  1. Předem namočené jáhly sceďte, dejte do hrnce, nalijte vodu a vařte cca 10 min. na velmi mírném ohni. Pokud se vám jáhly zdají být ještě tvrdé, sundejte je z ohně a nechte dojít pod pokličkou.

  2. Jáhly sceďte, trošku propláchněte, nechte je důkladně okapat a dejte je vychladit do větší mísy.

  3. Až budou jáhly vychlazené, přisypejte k nim rýžovou mouku a pudingový prášek. Aby se vám šišky dobře dělaly, přilévejte mléko nebo vodu tak, aby těsto nebylo příliš sypké nebo řídké.

  4. Do většího hrnce dejte vařit vodu. Až začne vřít, posolte ji a vložte šišky. Jakmile vyplavou, jsou hotové. Trvá to cca 2 min. Pokuste se to uhlídat, jinak se šišky rozvaří.

  5. Hotové šišky poté na pánvi krátce orestujte v rozehřátém másle a datlovém sirupu – takhle jsou úplně nejlepší. Nebo dejte šišky na talíř a polijte rozpuštěným máslem se sirupem.

  6. Podávejte posypané mákem.   

TIP: Aby se vám těsto nelepilo na ruce a na podložku, nasypejte si na ně trošku rýžové mouky.

Tagy:

Žaneta Žišková

Jsem mám dvou dětí a miluji vaření. Moje recepty najdete na novém dětském food blogu Malina >>.

Komentáře