Krůtí polévka s nudlemi

polévka pro děti

Příprava polévky je časově náročnější, ale vydrží vám v lednici i několik dní. Děláme ji většinou večer, až jdou děti spát a druhý den si ji jen rychle ohřejeme s čerstvou petrželkou.

Vhodnost

– od 1 roku, po zavedení všech surovin

Suroviny

  • 1 krůtí krk (nebo krůtí křídlo)
  • 1 menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1/4 menšího celeru
  • 1 malé rajče
  • 3 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře
  • 4 litry studené vody
  • nudle do polévky
  • několik větviček plocholisté petržele

Postup

1. Krůtí krk důkladně opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do velkého hrnce, zalijeme 4 litry studené vody a přivedeme k varu. Lžící sebereme pěnu, která se utvoří na povrchu. Stáhneme teplotu tak, aby jen mírně probublávala a přidáme koření. Takto pomalu vaříme alespoň 2 hodiny. Polévku vaříme bez pokličky, aby se mohla odpařovat voda a polévka tak získala na síle a zůstala čirá.

2. Mezitím si připravíme zeleninu. Mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky. Cibuli neloupeme, pouze ji opláchneme a překrojíme na půl. Rajče omyjeme a překrojíme na půl. Stroužek česneku oloupeme a necháme vcelku. Z plocholisté petržele obereme lístky a stonky přidáme k ostatní zelenině. Takto připravenou zeleninu přidáme po 2 hodinách varu do polévky a vaříme dalších 40 minut.

3. Z hrnce vyndáme zeleninu a krk a necháme vychladnout. Vývar přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Z krku obereme maso a nakrájíme na drobné kousky. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na tenčí plátky, zbytek zeleniny nebudeme potřebovat.

4. Maso a zeleninu vrátíme do polévky. V menším hrnci přivedeme k varu trochu vody a uvaříme dvě hrsti polévkových nudlí, zcedíme a propláchneme pod studenou vodou. Přidáme plocholistou petržel nakrájenou na tenké proužky.

5. Po vychladnutí dáme polévku do lednice. Ohříváme jen to, co sníme.

TIP: Dospělým a starším dětem ji při ohřívání přisolte.

Eva Žišková

Když se mi narodila Karolínka, začala jsem se ještě více zajímat o to, co doma vlastně jíme. Naše oblíbené recepty sdílíme společně s mou sestrou na dětském food blogu MALINA>>. Jak to všechno začalo a pro koho každý den vaříme se dozvíte tady>>.

Komentáře