Mandlové mléko

Mandlové mléko jsme si doma začali dělat teprve nedávno. Na novou chuť mléka děti zatím křiví pusu, ale já jsem si ho zamilovala hned. Dětem ho dávám třeba do palačinek nebo bábovky, která je pak nádherně křehká.

Suroviny

– od 1 roku na zavedení mandlí do jídelníčku

Suroviny

1 hrnek mandlí (190g)

2 hrnky vody (2x285g)

0,6 l vody (na namočení mandlí)

Postup

1. Mandle namočte nejlépe přes noc do vody, aby do sebe nasákly vodu a probudily v sobě život. Pokud jste zapomněli nebo nemáte čas, dejte jim alespoň 4 hodiny.

2. Vodu slijte, mandle propláchněte. Dejte je do mixéru (blenderu), přilijte vodu (2hrnky) a chvíli (alespoň 1 minutu) mixujte na nejvyšší otáčky.

3. Poté přeceďte přes jemné plátýnko (opravdu důkladně vymačkejte) do hrnce nebo mísy (tam, kde chcete mléko uchovávat). Můžete si pomoct tak, že si nejprve dáte do hrnce cedník a do něj plátýnko.

4. Hotovo. Dužinu, kterou máte v plátýnku, použijte třeba do kaší, granoly nebo jako posypku na koláč apod.

5. Z tohoto poměru surovin vám vznikne cca 0,5l mandlového mléka. Pokud ho hned nespotřebujete, vydrží v lednici 2-3 dny (v uzavřené nádobě).

 

TIP: Hustotu a chuť mléka ovlivňuje voda. Zkoušejte ji přidávat nebo ubírat tak, aby pro vás mléko mělo tu správnou chuť!

 

Tagy:

Žaneta Žišková

Jsem máma dvou dětí a miluji vaření. Moje recepty najdete na novém dětském food blogu Malina >>.

Komentáře