Mrkvánky s povidly

Děti je milují. Sotva je dám na stůl, už jsou pryč. Bereme je taky s sebou na výlety, do auta na delší cesty nebo k sousedům na návštěvu. A nejlepší jsou s domácími povidly.

Vhodnost

– od 1 roku dle zavedených surovin a povidel bez cukru

Suroviny

na cca 60ks mrkvánků

  • 500g špaldové mouky (typ 630)
  • 250g máslo (změklé, pokrájené na kousky)
  • 250g mrkve (v syrovém stavu)
  • 12g (1 balíček) prášku do pečiva bez fosfátů
  • povidla (sklenička; nejlépe domácí bez přidaného cukru)

Postup

  1. Nejprve si oloupejte mrkev a nastrouhejte ji na jemno (strouhám na robotu, aby to bylo rychlejší). Mrkev pak přendejte do užší, vyšší nádoby (pomozte si gumovou stěrkou) a tyčovým mixérem ji rozmixujte na pyré.

  2. Do větší mísy dejte mouku, smíchejte ji s práškem do pečiva, přidejte změklé máslo, mrkvové pyré a důkladně propracujte v těsto.

  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 30-45 minut do lednice.

  4. Předehřejte troubu na 180 stupňů, odeberte si část těsta, zpracujte si ho trochu v rukou a vyválejte na cca 3mm (přes větší sáček nebo potravinovou fólii). Poté vykrajujte kolečka pomocí formičky na plněné taštičky.

  5. Do každého kolečka dejte 1 čajovou lžičku povidel a pomocí formičky udělejte mušličku. Pokud se vám těsto lepí na formičku, vysypávejte si ji trochou mouky.

  6. Dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte 15-20 min.

    TIP: Nemáte formičky? Vezměte si na pomoc skleničku a vidličku.

Žaneta Žišková

Jsem máma dvou dětí a miluji vaření. Moje recepty najdete na novém dětském food blogu Malina >>.

Komentáře