Mrkvové pyré jako příkrm

Mrkvové pyré bývá mezi první příkrmy, které miminka ochutnávají. Poprvé jsem ho dceři připravovala, když ji bylo 6. měsíců. Mrkev jsem buď vařila ve vodě nebo připravovala na páře, abych měla jistotu, že pro ní bude dobře stravitelná. Teď už je starší (20. měsíců), a tak mrkev ještě před zalitím chvíli restuju na ghí, získá tím lepší chuť.

Vhodnost

– od 6-ti měsíců

Suroviny

160g oloupané bio mrkve (3 střední mrkve)
140g vody
20g ghí (nebo více, podle vaší chuti)

Postup

Varianta pro miminka
1. Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka a dejte do rendlíku.
2. Přilijte vodu, uveďte k varu a na středním ohni vařte do změknutí, přibližně 20 minut.
3. Nakonec rozmixujte a přidejte ghí nebo kvalitní nerafinovaný olej.
Varianta pro batolata
1. Oloupanou mrkev nakrájejte na kolečka.
2. V rendlíku rozehřejte ghí a přidejte mrkev. Chvíli restujte až se mrkev krásně rozvoní.
3. Přidejte vodu a vařte na středním ohni do změknutí. Pak odeberte část vody do hrníčku a mrkev rozmixujte. Pokud je pyré husté, nařeďte vodou, kterou jste si předtím dali stranou.

 

TIP: Místo ghí můžete do příkrmů na závěr přidat třeba avokádový (od 4. měsíce) nebo dýňový olej (od 8. měsíce).

Eva Žišková

Když se mi narodila Karolínka, začala jsem se ještě více zajímat o to, co doma vlastně jíme. Naše oblíbené recepty sdílíme společně s mou sestrou na dětském food blogu MALINA>>. Jak to všechno začalo a pro koho každý den vaříme se dozvíte tady>>.

Komentáře