Mrkvovo-čočková polévka

Mezi naše oblíbené polévky patřila dlouho mrkvová. Pak mě ale napadlo do ní přidat čočku a teď už děláme jen tuhle:-)

Vhodnost

  • od 9. měsíce (mrkev od 5.měsíce, červená čočka od 7. měsíce, cibule od 8. měsíce, česnek od 9. měsíce)

Suroviny

(pro 2 dospělé a 2 děti na dva dny:-))

  • 20g másla
  • 2 PL kvalitního olivového oleje (za studena lisovaný)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku (utřený)
  • 300g očištěné mrkve
  • 200g červené čočky (několikrát propláchnout a na cca 30 min. nechat namočenou ve vodě)
  • 1200ml horké vody
  • sůl dle chuti a věku dítěte (já dávám 1,5 ČL himalájské růžové)
  • křížový kmín na dochucení (dávám od Sonnentoru) – pokud nemáte, zkuste použít římský nebo nedávejte žádný, i tak je polévka vynikající:-)

Postup

  1. Na olivovém oleji a másle si ve větším hrnci orestujte cibulku nakrájenou na jemno.
  2. Přidejte utřený česnek a mrkev nakrájenou na kolečka. Chvíli restujte (2-4min.), ob
  3. Až se mrkev rozvoní, přidejte předem namočenou čočku, zalejte horkou vodou a nechejte mírně vařit pod pokličkou cca 15 min. (až bude mrkev měkká).
  4. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem nebo v blenderu a dochuťe solí a kmínem. (Pokud máte polévku moc hustou, nařeďte si ji horkou převařenou vodou).
  5. Můžete podávat s mírně podušenou mrkví na másle (nebo vyndat pár koleček z polévky před mixováním), jarní cibulkou, krutónky nebo zakysanou smetanou. Polévka do druhého dne ještě trochu zhoustne, tak ji pak můžete naředit převařenou vodou podle chuti.


TIP: Křížový kmín dodá polévce indický nádech.

Žaneta Žišková

Jsem máma dvou dětí a miluji vaření. Moje recepty najdete na novém dětském food blogu Malina >>.

Komentáře